Am studiat în Marea Britanie mai ieftin decât în România

Numele meu este Andreea Moga și am fost sprijinită de către Study Abroad Advising Centre să fiu acceptată la universitatea Coventry din Marea Britanie în August 2008. Îmi aduc aminte că am luat decizia de a studia în Marea Britanie destul de târziu, ajungând să iau legatura cu Study Abroad Advising Centre în ultimele zile ale lunii August, bucuroasă fiind că am găsit un centru de consiliere care mai accepta aplicații atât de târziu pentru Septembrie 2008.

Am fost chemată la o consiliere educațională, unde mi s-au prezentat mai multe universități, dar eu am ales să aplic pentru Coventry University pentru că mi-a plăcut cursul oferit de aceasta (Business and Human Resource Management) și pentru că puteam obține o bursă care să mă ajute cu costurile de trai.

Am fost acceptată la universitate pe 7 Septembrie 2008 și am început să îmi fac planurile de plecare pentru a începe școala pe 28 Septembrie 2008, mi-am cumpărat bilet de avion și am fost inclusă și eu în grupul de studenți români care aplicaseră prin Study Abroad Advising Centre, astfel încât am putu pleca împreună, în același avion (am fost peste 70 de persoane la cursa respectivă din București), mi-am rezervat o cazare în sectorul privat pentru că era mai ieftin decât în campus tot cu ajutorul Study Abroad Advising Centre și mi-am convins părinții că aceasta este cea mai bună opțiune pentru mine. Părinții m-au sprijinit atât moral, cât și financiar dar nu mai mult decât aveau posibilitatea, adică banii pe care îi puseseră deoparte pentru venitul la facultate în București (în jur de 1000 EUR).

Odată ajunsă în Marea Britanie, am fost uimită cât de ușor a fost să mă integrez – la universitate sunt foarte mulți studenți europeni și români, și nu mi-a fost nici o clipă greu să îmi fac prieteni. Încă din prima săptămână, mi-am găsit un job part time (aici am fost foarte norocoasă, pentru că majoritatea colegilor mei și-au găsit după câteva luni de zile un job) și deși nu am câștigat foarte mult, m-a ajutat să îmi acopăr toate cheltuielile de instalare și de trai în Marea Britanie.

În cazul în care vă întrebați cât costă să fi student în Marea Britanie, o să spun cât am cheltuit eu. Am avut o cameră proprie în sectorul privat pentru care plăteam 200 lire pe lună, plus utilitățile (electricitate, gaz, Internet) 30 lire pe lună, mi-am gătit singură în bucătăria casei în care locuiam cu alți studenți europeni și nu m-a costat mai mult de 100 lire pe lună (de multe ori chiar mai puțin de atât), pe transport nu am cheltuit pentru că stateam la 10 minute de mers pe jos de universitate și 20 de minute de centrul orașului (după primele două luni mi-am luat și o bicicletă second hand cu 90 lire, care m-a însoțit pe toată durata studenției), și în rest am mai cheltuit în jur de 50 lire pe lună pe abonamentul la telefon mobil, ieșiri în oraș cu prietenii și haine (de la Primark, magazinul studențesc!). Cheltuiamîn maxim 400 lire pe lună, în timp ce câștigam un salariu de 450 lire pe lună. Părinții se pregătiseră să mă susțină cam cu aceeași sumă dacă veneam să studiez la București, deci au fost mai mult decât încântați să vadă că mă pot susține singură.

Taxa de școlarizare în Marea Britanie este acoperită întegral de Guvernul UK, printr-un împrumut de studii, pe care l-am accessat tot cu ajutorul Study Abroad Advising Centre și l-am primit pentru toată durata studiilor, deci din acest punct de vedere nu a trebuit să îmi fac nici o problemă.Începând din Anul II am început să câștig și mai mult, în jur de 575 lire pe lună, și mi-am permis să călătoresc și să văd castelele din Marea Britanie, pe care mi-am dorit întotdeauna să le vizitez.

După doi ani de facultate, am ales să fac un internship plătit, unde am putut să mă specializez pe aria pe care am studiat-o, într-o companie din Coventry și unde am fost plătită 1400 lire pe lună, pentru un internship full time (8 ore pe zi). În toamna lui 2011, oricât de mult mi-ar fi plăcut să lucrez, mi s-a terminat perioada de internship și m-am întors la universitate pentru a studia ultimul an. Acum am absolvit universitatea, lucrez full time în Coventry și sunt foarte mulțumită de pasul pe care l-am făcut. Acasă mă întorc destul de rar pentru că viața mea este acum aici, în Coventry – aici sunt prietenii mei, jobul meu și casa mea. Tocmai am împlinit 22 ani și pot să fiu fericită că mi-am găsit locul și rosul în viață și sunt fericită cu ceea ce fac.

Pentru a fi și voi sprijiniți pentru a studia în Marea Britanie, vă sfătuiesc să luați legătura cu Study Abroad Advising Centre: www.education-abroad.ro și cu siguranță veți fi ajutați așa cum am fost și eu!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s